Referenciák

Egyetemi tanulmányaim során több alkalommal is volt szerencsém Zolitól angolul tanulni. Egyetemi kereteken belül érdekes, interaktív, változatos órákat tartott, gazdag és releváns szókincset szereztem. Gazdasági felsőfokú szaknyelvvizsgámra való felkészülésem során magánórákat tartott nekünk (5-6 fő), ahol rugalmas órabeosztással tudtunk együtt tanulni. Mindig kiválóan felkészült az órákra, jól használtuk ki az - amúgy korrekt áron meghatározott- időt, a vizsgán nekem külön megjegyezték, hogy mindig az adott szövegkörnyezethez megfelelő formáját használom a szavaknak. Szerintem Zolinak előnye, hogy rajong magáért a nyelvért, professzionális anyanyelvi környezetben is tökéletesíthette azt, rugalmas, fontos esetekben órán kívül is mindig volt pár perce.
Kellemeset a hasznossal!


Piltmann Ákos, projekt menedzser

 

13 éve ültem először az óráján, és bár engem formális keretek között már 5 éve nem tanít, mégis a mai napig a tanáromnak tekintem. Mégpedig az egyik legjobbnak... Mindig úgy gondoltam, hogy a jó tanár azután is képes tanítani a diákját, illetve hatni rá, miután a diák már elvégezte az iskolát. Ő teljes mértékben ilyen. Máig ki szoktam kérni a véleményét sok mindenben, lehet tőle kérni segítséget, tanácsot, és ha valamit ő ajánl, hogy olvassam el, nézzem meg, nézzek utána stb, azt meg szoktam tenni, mert tudom, hogy érdemes. :)

Hogy miért tartom jó tanárnak?

Azért, mert mély és megbízható szakmai tudással rendelkezik. Szókincsben, nyelvtanban, kulturális kérdésekben és történelemben hatalmas tudása van.

Azért, mert ha nála tanulsz, nem csak írásban fogsz tudni angolul. Nagy hangsúlyt fektet a szóbeli kommunikációra is, így egy idő után merni fogsz beszélni, nem fog problémát okozni, ha angolul kell megszólalni.

Azért, mert tanítás közben gondolkodtat is. Nála nem fogsz mechanikusan mondatokat felolvasni és kiegészíteni, hanem érdekelni fogja a véleményed az aktuális témáról, arról, hogy te hogy látod a világot. Ezáltal megtanulod kifejezni a gondolataidat, illetve ki is állni a véleményed mellett.

Azért, mert nem csak angolul fogsz tanulni. A tanítás során rengeteg társadalmi problémára is rávilágít, ösztönöz arra, hogy legyél nyitott a világra, a hírekre; érdekeljen, hogy mi zajlik a világ többi részén is, illetve ne csak a felszínét nézd a téged körülvevő dolgoknak, hanem nézz mögéjük is.

Azért, mert bele tudja magát képzelni a diákok helyzetébe. Megértő és szolidáris, ugyanakkor a magas színvonalhoz elengedhetetlen szigor is jelen van a tanításában.

Azért, mert képes valóban figyelni a személyes igényekre. Könnyen kommunikál, hamar ráérez arra, hogy kit mi érdekel, és igyekszik ezt felhasználni a tanításban.

Elsősorban a fent említett dolgok miatt tartom kiváló tanárnak. Csak ajánlani tudom az órait!

Soós Ágnes IT specialist


Kész Zoltán engem két éven keresztül oktatott heti rendszerességgel egyéni foglalkozásokon. A tíz hét külföldön  és a középiskola négy évében elsajátított angol nyelvtudásomban javítottuk ki a hibákat és illesztettük be az új elemeket, így hamar középfokú, majd pedig a kurzusunk végén felsőfokú nyelvvizsgát tettem le. Az órák egy részén a nyelvtani szabályokat tanultam meg, de a legnagyobb részt kommunikációs feladatok voltak, amelyekre az én kérésemre fektettünk nagyobb hangsúlyt, így voltak hosszú beszélgetések a legkülönbözőbb témákról, vagy hallgatási feladatok, esetleg filmrészletek. Nagyon tetszett hogy Zoli aktívan felhasználja az új számítógépes technológiákat, így élvezetesek az órák, a házik javításával nem megy el az idő és a következő időpont megállapítása is nagyon rugalmas.

Koscsó Ádám - Gépészmérnök hallgató BME

Zoli csak másfél évig tanított minket a Padányiban, de lendületes és kitartó munkája gyümölcseként csoporttársaimmal együtt 3. végén letettük az angol középfokút és mindannyian kitűnő érettségit csináltunk!  Így az egyetemen már az angol záróvizsgám is zsebben van. Hihetetlen nagy mákunk volt Vele!


Szabó Márton  - PE - MIK - villamosmérnöki szakos hallgató

 

Zoli volt az egyik legjobb angoltanárom. Amellett, hogy felkészült és pontos, érdekes témákat vetett fel minden órán és néha igencsak megizzasztott érveivel és a feladott házi feladatokkal. Mindenféle nyelvvizsgát ismer, célirányosan készít fel. Rugalmas volt az órák időpontját illetően is. Úgy érzem, elég magasra teszi a lécet ahhoz, hogy a nyelvvizsgán könnyen átmenjen az ember. Örülök, hogy megismertem és ha épp nincs mit olvasnom, akkor tőle kérek ötletet egy jó könyvre.Horváth László közlekedéstervező, egyetemi hallgató

Zoli középiskolában tanított, kedvenc tanáraim közé tartozott. Hihetetlen lendületes, energikus tanár! Rengeteg tapasztalata és széles érdeklődési köre miatt nem csak a nyelvtudásunkat fejlesztette, de a az angol és amerikai kultúrát is megismertette velünk. Mindig jó hangulatban teltek az órák, de ez soha nem ment a tanulás rovására. Tegeztük, barátként kezelhettük, de ugyanakkor a tisztelet és a fegyelem is megmaradt. Miután elment az iskolából, tovább jártunk hozzá kis csoportban, magánórákat véve. Azontúl, hogy a nyelvtant nagyon jól megtanította, érdekes témák felvetésével és vitákkal ösztönzött minket a beszédkészség fejlesztésében. Mindig informált minket az aktuális kulturális eseményekről a super bowltól filmeken át a választásokig. Érdeklődési körünkhöz igazodva anyanyelvi könyveket is kérhettünk kölcsön tőle.
Nem találkoztam még nála jobb angol tanárral. Szereti, amit csinál, és ez meg is látszik a munkáján!


Pfitzner Anna
Pécsen olasz szakos egyetemi hallgató

Az egyetemek évről évre több száz angoltanárt képeznek, mégis ritka kincs az olyan nyelvtanár, mint a Kész Zoli.
1998-ban bekerültem egy 24 éves, frissen végzett, lelkesedéssel, ambíciókkal, tervekkel teli fiatal srác angol csoportjába, és akkor még nem is tudtam, milyen hatással lesz az életemre, a későbbi pályámra. Tökéletes, anyanyelvi szintű tudása, rendkívüli műveltsége mindannyiunk számára példaértékű lett.
Az órái mindig jó hangulatban, változatosan teltek, hatalmas szókincsre tettünk szert, megtanított minket, hogyan kell kiállni az igazunkért, érvelni.
 
Biztos vagyok benne, ha Nála tanulsz meg angolul, utána Te is egy életen át hálás leszel a sorsnak, amiért az utadba sodorta Őt  ;)
(legyen szó egy sikeres érettségiről, nyelvvizsgáról, vagy éppen a tökéletes állásról, amit az angol tudásodnak köszönhetsz...) 
 
Minden leendő tanítványnak sok sikert kívánok - alaposan kössétek fel azt a gatyát…

Törökné Tenk Dóra2007-2009 között volt Kész Zoltán az angoltanárom. Amikor átvett minket a gimnázium 11. évfolyamában, valamivel az alapfok felett volt a nyelvtudásunk. Néhány volt osztálytársammal együtt még ugyanebben az évben ötös előrehozott középszintű érettségit tettem, nemsokkal később középfokú írás- és szóbeli nyelvvizsgát, következő évben pedig ötös emelt szintű érettségit. Szerintem az eredmények magukért beszélnek: Az órákon tökéletes felkészültségről, az órarend kialakításában pedig nagyfokú rugalmasságról tett tanúbizonyságot. Ami pedig a legfontosabb: megszerettem a nyelvtanulást. Az a fajta tanár akinek utáltam azt mondani, hogy nem készültem az órára, nem azért mert ez bármilyen következményt vont volna maga után, hanem azért, mert ez fordítva sosem volt igaz.
Azt hiszem, ha valaki őt választja tanárnak, onnantól a dolog már csak önmagán fog múlni.

Tóth Balázs Miklós

Pannon Egyetem Anglisztika szakos hallgató

 

Német nemzetiségi gimiből az egyetemre kerülve, nem rajongtam az angol nyelvért. De nagy szerencsémre rögtön a második félévben Zoli vette át csoportunkat, és ennek köszönhetem, hogy rájöttem, nem is olyan rossz dolog ez az angol…
Az órákon nagyon jó hangulatot teremtett: a sablonos feladatokat kerülve kreatív és interaktív módon fejleszthettük tudásunkat, kiejtésünket. Alapos szakmai (nyelvi, pedagógusi) valamint általános műveltségbeli tudásához kétség sem fér, figyel a tanulók egyéni igényeire, képességeire és még a legvisszahúzódóbb diákokat is képes megszólaltatni - én már csak tudom :-)

Volt szerencsém látni, ahogy kisgyerekekkel foglalkozik: szinte észrevétlenül, játékosan szeretteti meg a nyelvet a kicsikkel, akik majd csak később fognak rájönni, hogy mekkora szerencséjük volt, hogy már 5-6 évesen Zoli "kezei közé kerültek".

 A legjobb, hogy azzal, ahogy ő tanított, egyet fizetsz -többet kapsz alapon, nem csak használható és biztos nyelvi tudást, hasznos és naprakész kulturális, történelmi, politikai és sportismereteket szereztünk, de személyiségünket és retorikai képességünket is fejlesztette. Nemzetközi referensként pedig, elhihetitek, hogy nagy hasznát veszem ennek ma is.


Simigh Mariann, nemzetközi referens

 

Következetes tanár, aki rendszeresen követel, mégis hallgatóbarát. Csak annak ajánlom, aki valóban tanulni akar, ezen elhatározás hiányában szenvedni fog mellette. Órái változatosak, s bár nagy hangsúlyt fektet a nyelvtani pontosságra is, mégis talán nyugodt szívvel elmondható, hogy az "élő nyelvet" helyezi előtérbe, célja, hogy a nála tanultakat a mindennapi életben tudja hasznosítani az ember, röviden: meg tudjon szólalni. E cél elérése érdekében szituációs feladatok és "listening" az órák fontos és állandó részét képezik.

Albert Zoltán joghallgató ELTE

 

Zoli közel 2 évig tanított, de ennyi idő alatt rengeteget tudtam fejlődni köszönhetően dinamizmusának és annak a hihetetlen mennyiségű energiának, amit a tanításba fektetett. Nagyon sokat segített a tanulásban, hogy olyan tanár aki szereti amit csinál. Mindig lehet rá számítani, órán kívül is szívesen ad tanácsot bármiben. Segítsége nélkül nem sikerült volna az előrehozott középszintű angol érettségi sem, nemhogy egy évre rá az emelt szintű. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az órán taglalt témák érdekesek legyenek. Aki angolt szeretne tanulni annak Zolit ajánlom, mert messze a legjobb tanár akivel valaha is találkoztam.


Dávid Gergő ELTE-BTK Anglisztika szakos hallgató

 

Kész Zoltán neve bizonyára a legtöbb nyelvvizsgázni indulónak ismerős az 1000 kérdés 1000 felelet című könyv címlapjáról. Legtöbbünk - akár középfokú, akár felsőfokú nyelvvizsgára készül - ismeri a könyvet és annak magas színvonalát, amely Kész Zoltán alaposságának illetve felkészültségének egy kiváló mutatója. Tanítványként kb. 2-2.5 évet álltunk kapcsolatban a felsőfokú nyelvvizsgáig, emellett máig jó kapcsolatot tartunk fenn. Tanítási módszerei egyénre szabottak és bár sok tanítvány megfordult nála különböző érdeklődési körrel (orvostól mérnökig), mindig tudta, hogy hol fejeztük be a tananyagot, honnan kell kezdeni a következő órát. Ez a figyelmesség és lelkiismerettesség (tapasztalataim alapján) egyedülálló. Sikerének kulcsa, a kíváló szakmai felkészültsége mellett, a rugalmassága és tág érdeklődési köre, azaz könnyen megtalálja a közös hangot a hallgatókkal. Így segítségével a nyelvtanulás gyakran izzadságszagú monotonitása élvezetes intellektuális tevékenységgé válik. A gyakorlat mindezt igazolta egy sikeres felsőfokú nyelvvizsga és egy kommunikációs problémáktól mentes külföldi szemeszter formájában. Ezek alapján bátran ajánlom mindazoknak, akik minőségi nyelvoktatásban szeretnének részesülni!
Dobos László

Pannon Egyetem Vegyészmérnöki Intézet, Folyamatmérnöki Intézeti Tanszék PhD hallgató

 

Annak ellenére, hogy csak 2 hónapig látogattam az angol órákat, úgy érzem, hogy ez a rövid idő mégis fontos állomás volt az angoltanulásom szempontjából. Gyakorlott „nyelvtanár-felhasználóként” számos tapasztalatra tettem szert és kialakult elképzelésem volt arról, hogy számomra mit jelent a jó nyelvtanár. Zoli minden kritériumnak eleget tett: nyelvileg és szakmailag rendkívül felkészült, tájékozott a világ dolgaiban, politikai és társadalmi problémákban, valamint tudását is képes úgy átadni, hogy az hosszú távon is elraktározódjon, az órák pedig 100%-ban hasznosan teltek. Nem véletlen tehát, hogy az öcsémnek mint a következő generáció „nyelvtanár-felhasználójának” is őt ajánlottam.

Veszprémi Szandra

ELTE, EMCI (EU-s konferenciatolmács) hallgató

 Zoli olyan tanár, aki mellett meg mersz szólalni angolul, mert néhány óra után már nem a tanárodként tekintesz rá, hanem barátként; a barátok pedig gond és feszélyezettség nélkül csevegnek egymással. Gondolatébresztő óráin az egyetemen előbb-utóbb mindannyian megnyíltunk, és a hagyományos feladatmegoldós, magyarul-angol-nyelvtant-magyarázós, ingerülten-a-végét-várós órák helyett jó hangulatú, vidáman beszélgetős angolórákon ismertette meg velünk ennek a nyelvnek a szépségeit. Nemzetközi tanulmányok szakon ennek nagy hasznát vettem, és az óráin megszerzett tudást és rutint azóta is kamatoztatni tudom. Kívánok mindenkinek ilyen angoltanár-barátot!


Lontayné Gulyás Mónika, projektvezető

 

Kész Zoltánt már 10 éve ismerem, kiváló angoltanár. Jól felkészült oktató, minden korosztály számára megfelelő módszerekkel tanítja az angol nyelvet. Szigorú, ha kell, de következetes és van humora!

Pálmann Judit

Eötvös Károly Megyei Könyvtár igazgatója

 

Zolit néhány éve ismertem meg. Amikor az előző munkahelyemen angol tanfolyamot szerveztek a dolgozóknak, ő volt a tanárunk. Mivel a középfokú nyelvvizsgámat már évekkel azelőtt megszereztem, és a 2 hónapos külföldi diákmunka óta is eltelt két év, ezért mindenképpen hasznosnak tartottam az angol órákat. Munkám során használnom kellett a nyelvtudásomat (recepciós voltam egy 4 csillagos szállodában), de szókincsem bővítésére nem nagyon volt lehetőségem, mivel a vendégeknek mindig ugyanazokat az informáiókat kellett elmondanom. Éppen ezért az órákon a beszélgetésekre helyeztük a hangsúlyt. Sokszor munka után voltak az órák, vagy éppen a szabadnapjainkon kellett lemennünk a szállodába, de megérte, mert Zoli mindig érdekes órákat tartott, és a fárasztó munka után is jókedvűen álltunk neki angolozni. Nagyon jó tanárnak tartom, mert tájékozott a világ dolgaiban, bármiről el lehet vele beszélgetni. Úgy gondolom, sokat olvas, fejleszti a szókincsét (már ha még van hova:)), és nem utolsó sorban türelmes a diákokhoz, mindig érdeklődően hallgat, és közben úgy javít, hogy nem megy el az ember kedve az angol beszédtől. Zolit megbízható embernek ismertem meg. Nemrég egy számomra fontos megmérettetés előtt álltam, és szükségem volt rá, hogy néhány órát angolul beszélgessek valakivel. Az utolsó pillanatban szóltam neki, mégis sikerült összeegyeztetnünk néhány időpontot, és ő mindent megtett, hogy sikerrel vegyem az akadályt. Ha valaki angoltanárt keres, én mindenképpen őt ajánlom.


Fáth Kinga, AP Accountant

 

Kész Zoltán először a Pannon Egyetemen tanított, később felsőfokú szaknyelvi vizsgafelkészítőre jártam hozzá. Nagyon tetszettek az órái, hiszen kommunikációközpontúak, érdekesek voltak, változatos feladatokkal. Az aktuális témákkal foglalkozó feladatok során nem csak a legmodernebb szavakat, szófordulatokat, kifejezéseket tanultuk meg, hanem fokozatosan egyre jobban mertünk megszólalni is. Ami még fontos, hogy a grammatikai, lexikai ismereteken túl sok kulturális ismeretre is szert tettünk, amelyek szintén elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember jó angolos legyen. Azt hiszem, Magyarországon az iskolai nyelvoktatás során általánosságban nem a beszédközpontúságra törekszenek, ennek azonban nagyon jó ellenpéldái az órái.
A tanórákon jól éreztük magukat, nem érződött a hagyományos tanár-diák kapcsolat.
Nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akik sokat és hatékonyan akarnak tanulni és mindezt vidám, laza légkörben!
 

Vereskuti Zita, Pannon Egyetem, Tudományos és Nemzetközi Igazgatóság

 

„Tanulmányaim során számos nyelvtanfolyamon vettem részt.
Volt közöttük olyan, melyet nagyon jó hangulat jellemzett.
Volt közöttük olyan, melyet nagyon hasznosnak és hatékonynak éreztem.
Zoli órái pedig azok voltak, melyek egyedüliként mindkettőt tudták számomra garantálni.


Köszönet érte!"


Markovics Péter
gépészmérnök

 

Zolit rendkívül sokoldalú, színes egyéniségnek ismertem meg. Az egyetemen angol stílusgyakorlaton volt szerencsém az ő kurzusain részt venni. Az órákon nem csak az angol nyelvből fejlődhetett az, aki figyelt, hanem nagyon sok hasznos módszertani fogást is elleshettünk, nem beszélve a kulturális ismereteink kiszélesítéséről, hiszen rengeteg érdekes háttér-információt is kaptunk főként az irányított beszélgetések, nyelvi szituációk és olvasott szövegértések során. Tanórán kívül is fordulhattunk hozzá kérdéseinkkel, mindig korrektül, humánusan és segítőkészen állt hozzánk. Ami számomra különösen példaértékű és követendő Zoli személyiségével kapcsolatban, hogy nagyon nyitott, széles érdeklődésű, és mindenben arra törekszik, hogy a legjobbat hozza ki magából.
 


Roszman Gergő 
Angol nyelv és irodalom szakos bölcsész és tanár

Pápai Református Kollégium Tatai Gimnáziuma

 
Hírlevél megrendelés
Az Ön email címe:

Szolgáltatja: Feed My Inbox